Deze vraag wordt mij vaak gesteld door mensen die geen karate beoefenen, maar dit is zeker ook een vraag die beginnende en gevorderde karateka’s zichzelf af en toe moeten stellen. Waarom doe ik dit eigenlijk? Wat levert het mij op? 

Voor mij was het de combinatie van ‘karate films en een flyer voor een gratis proefles in de lokale karate club . Na de eerste les was ik verkocht en heb ik nooit meer omgekeken. Alle andere sport en bewegingsactiviteiten waren vanaf dat moment onderdeel van karate of ondersteunend aan karate.

Karate is een gezonde lichaamsoefening voor mannen en vrouwen, jong en oud. De dynamische bewegingen van karate doen een beroep op praktisch alle spiergroepen van het lichaam. Zo worden kracht, lenigheid, lichaamscoördinatie, snelheid en uithoudingsvermogen verbeterd.

Sommigen vinden het gewoon cool, ze willen fysiek beter worden meer kracht vergaren of ze willen zich gewoon leren verdedigen. De reden om te starten met Karate is voor iedereen anders en individueel en divers maar stuk voor stuk een goede reden om te starten.

Van oudsher is het belangrijkste doel van gevechtskunst om een hoger niveau te halen, om sterker te worden. Sterk betekent hierbij niet in de zin van spieren kweken, maar om één te zijn met jezelf,  dat is het doel van gevechtskunst.

Van karate kan je voordeel hebben onder allerlei omstandigheden in het dagelijkse leven. Het is geen doel, maar een middel om een doel te bereiken. Karate stimuleert vaardigheid en de scherpe coördinatie van lichaam en geest. 

Leeftijd vormt totaal geen belemmering om aan Karate te doen, integendeel. Karate training versterkt de geest, ontwikkelt kalmte en een duidelijker denkproces, dieper inzicht in de geestelijke vermogens en meer zelfvertrouwen. Het versterkt het hele lichaam, verbetert de coördinatie, versnelt reflexen, verbetert het uithoudingsvermogen en de algehele gezondheid. 

Anderen willen een zwarte band halen wat voor iedereen mogelijk is binnen zijn / haar mogelijkheden en hier is maar een geheim voor “ volhouden”.

Naar mate leerlingen, jong en oud, langer trainen klinken er meer argumenten als ‘het is gewoon leuk’ (nog steeds!), ik vind ontspanning door inspanning, karate brengt mij kalmte en zelfvertrouwen.

Voor wie wil is karate bovendien een spannende competitiesport, waarbinnen naast techniek en 'winning spirit' ook zelfcontrole en respect voor de tegenstander essentiële elementen zijn. Deelname aan wedstrijden is echter geen vereiste binnen onze club, iedereen kiest hierin voor zichzelf.

Twijfel je toch nog dan zijn de GRATIS proeflessen de ideale manier om dit uit te proberen, boek hier je GRATIS  proefles klik hier en overtuig jezelf.